עוסק פטור VS עוסק מורשה

עוסק פטור VS עוסק מורשה

בשעה טובה פותחים עסק חדש, במה לבחור, עוסק פטור אולי עדיף עוסק מורשה ? 

WOW - זו השאלה שחוזרת בכל פעם שאני נפגש עם לקוח לפתוח תיק עוסק.

למה?...

פשוט מאוד, עוסק פטור - הוא עוסק שלא גובה מע"מ מלקוחותיו בניגוד לעוסק מורשה שיודע שמוסיף את אחוז המע"מ (17%) על כל מכירה.

בחירה לא נכונה של סוג העוסק יכולה להיות כואבת. לעיתים לתת לכם הרגשה לא נעימה של פיספוס ועד כאב לב גדול של הפסד מע"מ בסך של עשרות אלפי שקלים בגלל שקניתם ציוד מאוד יקר (נגיד שופל ב500 אלף ש"ח) ופתחתם עוסק פטור .

להרחבת הנושא ההבדלים הטכניים בין עוסק פטור למורשה - אני ממליץ לך לקרוא מאמר מאוד מפורט שכתבתי בנושא, לצפייה במאמר לחץ כאן.

אתן מספר דוגמאות:

1. מחיר מכירה אטקרטיבי - בעיית מחיר המכירה של מוצר - כאשר לקוחות העסק הם אנשים פרטיים, עדיף לך להיות עוסק פטור בכדי לתת מחיר יותר אטרקטיבי (לא צריך להעביר למו"מ 17% על כל מכירה). 

2. עלויות הקמה - במקרה של עלויות הקמה גבוהות בשלב הקמת העסק (רכישה של מלאי או ציוד ורכוש קבוע). שווה לבדוק אפשרות לפתוח עוסק מורשה לקבלת החזרים ממע"מ בגין הרכישות הנ"ל.

3. אופי - במידה ובעל העסק הוא אדם פחות מסודר ומאורגן שיכול להתמיד להביא לרואה החשבון את החומר אחת לחודשיים לטובת דיווח ותשלום המע"מ, כדאי לשקול בתחילת הדרך להיות עוסק פטור, עד שבעל העסק יתפוס את הרעיון או יעבור את התקרה של העוסק הפטור ויהפוך לעוסק מורשה (תקרת עוסק פטור - מכירות של כ100 אלף שח בשנה).

4. עלות טיפול שוטף - הלווי לעוסק מורשה הוא הרבה יותר צמוד ביחס לעוסק פטור ולכן, הטיפול בעוסק מורשה הוא יותר יקר מעוסק פטור.        

הבחירה בין עוסק פטור לעוסק מורשה צריכה להיות מאוד ברורה.

רוצה לדעת מה סוג העוסק שמתאים לך ? 

לטובת הנושא ריכזתי לך את 4 השאלות הכי חשובות לקבלת ההחלטה על סוג העוסק (פטור או מורשה).

לאחר מכן, נתתי הסבר כיצד התשובות משפיעות על ההחלטה לבחירת סוג העוסק.

1. האם העסק שלך יכול להיות בכלל עוסק פטור ? יש רשימה של עוסקים שאינם יכולים להיות עוסקים פטורים - לקבלת הרשימה לחץ כאן  

2. מי הם הלקוחות שלך ?

3. האם אתה נדרש לרכישת גדולות בהתחלה ?

4. מה המחזור החודשי הצפוי להיות לך ?

האם העסק שלך יכול להיות בכלל עוסק פטור

פתיחת עוסק כוללת פתיחת תיק במע"מ

בעת פתיחת התיק במע"מ חייב לבחור ענף כלכלי מתוך רשימה סגורה - לקבלת הרשימה לחץ כאן 

בתוך רשימה זו ישנם מספר ענפי פעילות שמע"מ החליט שהם אינם יכולים להירשם כעוסק פטור, ובחירה של אחד מהם תגרום לך שייפתח עוסק מורשה בלבד - לקבלת הרשימה לחץ כאן 

כלומר אם עיסוקכם הוא באחד התחומים המפורטים ברשימה הנ"ל, כגון: רואה חשבון, כלכלן, רופא , מהנדס, אדריכל ועוד - אינכם יכולים לפתוח עוסק פטור אלא עוסק מורשה בלבד.  

מי הם הלקוחות שלך ?

המקרה - לקוחות פרטיים       הבחירה - עדיף להיות עוסק פטור   הסיבה - בכדי למכור מוצרים ללא מע"מ

המקרה - לקוחות בעלי עסקים הבחירה - עדיף להיות עוסק מורשה הסיבה - בעלי עסקים מקבלים החזר על התוספת של המע"מ ולכן, מחיר המוצר של עוסק פטור זהה למחיר המוצר של עוסק מורשה גם לאחר הוספת המע"מ. כמו כן, עוסקים מורשים ובמיוחד חברות מעדיפים לעבוד עם עוסקים מורשים, למה? ממספר סיבות: עוסק מורשה נראה יותר גדול ורציני מעוסק פטור (שבדרך כלל הוא גם שכיר בעוד מקום, ובדרך אגב פתח עוסק) ועוד הרבה מאוד סיבות טכניות.

האם אתה נדרש לרכישת גדולות בהתחלה

קיימים עסקים שבתחילת הפעילות נדרשים לבצע רכישות מאוד גדולות כגון: מלאי פריטים, ציוד, מכונות, כלי צמ"ה. אם מרבית הלקוחות שלך הם עסקים חבל להפסיד את המע"מ על הרכישה, וכדאי לפתוח עוסק מורשה כבר בתחילת הדרך. כמה זה רכישת גדולות ? הייתי אומר שמעל 50 אלף ש"ח זה מספיק גדול לבחון את הנושא לפתוח עוסק מורשה. עם זאת אם כל הלקוחות שלכם הם אנשים פרטים, אפילו במקרה של רכישת ציוד ב100 אלף ש"ח אינה מצדקת  פתיחת עוסק מורשה, כיוון שאתם תדרשו במכירות שהשוטפות שלכם להעביר למע"מ 17% מכל מכירה (על מכירות של 100 אלף ש"ח תדרשו להעביר למע"מ כ17 אלף ש"ח) - חכם עיניו בראשו 

מה המחזור החודשי

במידה ומדובר בעוסק שבחודש מוכר בעשרות אלפי שקלים, זה לא ייתן כלום לפתוח עוסק פטור ואחרי חודשים שלושה לפתוח עוסק מורשה כי הוא עבר את התקרה של 100 אלף ש"ח. לכן כדאי מהתחלה לפתוח עוסק מורשה.

פרקטיקה

בפתיחת תיק במע"מ ישנם שני כללים/חוקים שקובעים מה סוג העוסק שיפתח, פטור או מורשה.

1. לבחור ענף פעילות אינו נמצא ברשימת העסקים שאינם יכולים להיות עוסקים פטורים - לקבלת הרשימה לחץ כאן 

2. לרשום בטופס פתיחת התיק מחזור מכירות צפוי מתחת לתקרת העוסק הפטור (כיום זה בערך 100 אלף ש"ח)

הערות כלליות :

1. סכום המכירות שיש לציין  בטופס פתיחת התיק במע"מ, הינו סכום מכירות לשנה שלימה ולא מה סכום המכירות בחודש ספציפי.

2. אין חשיבות לחריגה מההכנסות שציינתם בטופס פתיחת התיק במע"מ (רשמתם 20 אלף ומה אתם ב80 אלף- כל עוד לא עברתם את התקרה).

3. דיווח שנתי למעמ לעוסק פטור - אחת לשנה עד ה31/1 עוסק פטור נדרש לדווח למע"מ מה סך ההכנסות שהיו לו שנה קודמת, אם הוא עבר את ה100 אלף מע"מ יחייב אותו על המע"מ בגין החריגה ויהפוך אותו לעוסק מורשה.

4. עוסק מורשה שמסיים שנה עם מכירות של פחות מ100 אלף שח לא הופך באופן אוטומטי לעוסק פטור, אלא רק אם העוסק מוכיח שבמשך שנתיים מלאות הוא לא עבר את התקרה (100 אלף) מע"מ יסכים להפוך אותו לעוסק פטור (לא לפני שהוא יבקש חזרה את כל המע"מ שהוא שילם על פריטים או רכוש קבוע שנקנה ולא נמכר... אבל זה נושא למאמר אחר...

משרדנו נותן שירותים מקיפים לקשת רחבה של עסקים הכולל: חברות עוסקים מורשים ופטורים.

החל משלב פתיחת העוסק, ועד להתנהלות השוטפת מול רשויות המס השונות (מע"מ מס הכנסה וביטוח לאומי) תוך הקפדה על בחירה נכונה לכל עוסק מה סוג העוסק פטור או מורשה המתאים לו.

והכל בפשטות ובנועם.

שיהיה לכם המון בהצלחה בדרכם החדשה .

מעוניינים לשמוע פרטים נוספים?

השאירו את פרטיכם בטופס או התקשרו: 074-7045405

שם הוא שדה חובה
טלפון הוא שדה חובה
כתובת אימייל שהזנת אינה תקינה
צרו קשר
waze